nyhed

Skattemæssige regler for julegaver til medarbejdere i 2024

Når juletiden nærmer sig, vælger mange virksomheder at give deres medarbejdere en julegave som tak for året, der er gået. Det er en god måde at vise påskønnelse, men det er vigtigt at være opmærksom på de gældende skattemæssige regler for julegaver, så du undgår uventede skattemæssige konsekvenser for både virksomheden og medarbejderne.

Hvad er grænsen for skattefri julegaver?

Ifølge de nuværende regler for 2024 må julegaver til medarbejdere have en værdi på op til 900 kr. inkl. moms for at være skattefri. Hvis værdien af gaven overstiger denne grænse, vil hele beløbet blive betragtet som skattepligtigt, og medarbejderen skal beskattes af gaveværdien.

Gavekort og kontanter

Det er vigtigt at bemærke, at kontanter og gavekort, der kan ombyttes til kontanter, ikke kan gives skattefrit. Hvis medarbejderen får et gavekort, som kan bruges som betalingsmiddel (fx et VISA-gavekort eller gavekort til supermarkeder), vil det blive betragtet som kontanter og dermed være skattepligtigt uanset beløbet.

Derimod kan gavekort, som er knyttet til specifikke varer eller ydelser, gives skattefrit, så længe værdien ikke overstiger 900 kr., og gavekortet ikke kan konverteres til kontanter.

Hvilke gaver er skattefrie?

Julegaver til medarbejdere kan gives skattefrit, så længe de:

  • Har en værdi på højst 900 kr.
  • Ikke er kontanter eller gavekort, der kan veksles til kontanter.
  • Er fysiske varer som fx vin, chokolade, elektronik eller billetter til oplevelser, der ikke kan konverteres til kontanter.

Eksempelvis vil en flaske vin, et gavekort til en oplevelse, eller en kurv med delikatesser kunne gives skattefrit, hvis værdien ikke overstiger 900 kr.

Julegaver til virksomhedsejere

Hvis du ejer et ApS og udbetaler dig selv løn, har du som ejer ret til at modtage en skattefri julegave på op til 900 kr., ligesom andre medarbejdere. Dette gælder dog kun, hvis du er ansat i selskabet og modtager løn som lønmodtager.

Hvis du derimod driver en enkeltmandsvirksomhed, kan du ikke give dig selv en skattefri julegave. Dette skyldes, at du som ejer af en enkeltmandsvirksomhed skattemæssigt ikke betragtes som lønmodtager i din egen virksomhed. Her vil en julegave til dig selv blive betragtet som en privat udgift og ikke være fradragsberettiget.

Hvad hvis julegaven overstiger 900 kr.?

Hvis julegaven har en værdi over 900 kr., vil medarbejderen blive beskattet af hele gavens værdi. Det betyder, at hvis du giver en julegave til en værdi af fx 1.300 kr., skal medarbejderen betale skat af de fulde 1.300 kr. Dette kan blive en uheldig overraskelse, hvis det ikke er planlagt korrekt.

Årsgrænse for personalegoder

Udover julegaven er det værd at huske på, at der findes en samlet skattefri grænse for personalegoder på 1.300 kr. pr. år. Hvis medarbejderen modtager andre personalegoder i løbet af året (fx fribilletter eller andre mindre gaver), skal det totale beløb for disse goder og julegaven ikke overstige 1.300 kr. for at undgå beskatning. Hvis det gør, bliver det beløb, der overstiger 1.300 kr., skattepligtigt.

Opsummering af reglerne:

  1. Julegaver til medarbejdere kan gives skattefrit, så længe værdien er højst 900 kr.
  2. Gaverne må ikke bestå af kontanter eller gavekort, der kan ombyttes til kontanter.
  3. Værdien af julegaven tæller med i den årlige grænse for skattefrie personalegoder på 1.300 kr.
  4. Hvis gaveværdien overstiger 900 kr., bliver hele gaven skattepligtig.
  5. Hvis du ejer et ApS og modtager løn, kan du modtage en skattefri julegave. Ejer du derimod en enkeltmandsvirksomhed, kan du ikke give dig selv en skattefri julegave.

Ved at følge disse retningslinjer kan din virksomhed sikre, at julegaverne gives på en skattemæssigt korrekt måde, og samtidig glæde dine medarbejdere uden uforudsete skattemæssige konsekvenser.

Hvis du har spørgsmål om skattemæssige regler eller ønsker rådgivning om virksomhedens julegaveløsninger, er du velkommen til at kontakte os!

S
X
Tak for din besked. Vi vender tilbage hurtigst muligt.
Noget gik galt. Prøv venligst igen.
Skriv til os her
Vi sidder klar til en snak